Pot do vozniškega dovoljenja

Pogosto kandidati za voznika motornega vozila določene kategorije ne vedo kam bi se najprej obrnili, ko se odločijo, da bodo opravili vozniški izpit. S tem namenom je spodaj opisan potek pridobitve vozniškega dovoljenja z napotki kam in kako.

1. PREDPISANA STAROST:

Za vožnjo različnih kategorij motornih vozil veljajo različne starostne omejitve. Kandidat za voznika se sme v šoli vožnje začeti usposabljati, če mu ne manjka več kot šest mesecev do starosti, predpisane za pridobitev pravice vožnje vozila posamezne kategorije.
Torej mora imeti 17,5 let oziroma dopolniti najmanj 16 let, da sme voziti s spremljevalcem za B kategorijo.

2. ZDRAVNIŠKO SPRIČEVALO
Pred začetkom praktičnega dela usposabljanja mora kandidat za voznika z veljavnim zdravniškim spričevalom dokazati, da je telesno in duševno zmožen voziti vozilo, za vožnjo katerega se usposablja, zatorej se pred vpisom v šolo vožnje zglasite v ambulanti medicine dela, prometa in športa ter pridobite zdravniško spričevalo na katerem bo navedeno, da ste sposobni voziti motorno vozilo določene kategorije.
Priporočljivo je, da se najprej lotite pridobitve zdravniškega spričevala, saj so v primeru, da ga ne boste mogli pridobiti, lahko vsi stroški, ki jih imate s tečajem in izpitom prve pomoči, tečajem CPP ipd. zaman.
Zdravniško spričevalo je veljavno točno 3 leta od datuma pridobitve.

        Dokumenti potrebni za pridobitev zdravniškega spričevala:
        - zdravstvena kartica
        - zdravniški karton
        - osebni dokument (osebna izkaznica, potni list ali vozniško dovoljenje)

Spodaj so navedeni trije najbolj znani izvajalci zdravniških pregledov kandidatov za voznike z območja Novega mesta.
Ker se cene pridobitve zdravniškega spričevala lahko zelo razlikujejo (od 30 pa vse do 70 evrov), jih je najbolje pred naročanjem na pregled preveriti.Cenik pridobitve zdravniškega spričevala v ZD Novo mesto (uradni cenik zajema le ceno pregleda, ne pa morebitnih dodatnih preiskav krvi, psihologa ipd.)